علوم در آیینه ی نهج البلاغه

اشاره:

      آیا نهج البلاغه برای نسل ما ضروری است ؟ چگونه  مي تواند دست انسان عصر نو، عصر رسانه ها، ارتباطات و اطلاعات را بگیرد؟ برای بشری که در دل فضا، پرواز مي کند و در قعر اقیانوس ها به گشت زنی مي پردازد و در سر هوای مریخ و زهره را مي پروراند نهج البلاغه چه نقشی ميتواند داشته باشد؟

برای پاسخ دادن به سئوالات مطرح شده و دیگر سئوالات که در اذهان و افکار مردم وجود دارد.

1.     اولا: باید پیام ها و ره آوردهای آن را بشناسیم.

2.   ثانیا: همان انسانی که سوار بر مرکب رسانه، ارتباطات و اطلاعات است. و همان انسانی که در دل فضا و دریا سیر مي کند. همان انسانی را که از زبان انسان شناس بزرگ عالم یعنی علی بن ابی طالب بشناسیم.

3.   ثالثا: تلاشهای فکری و عقلی بشر در طول قرون متمادی فرآورده های زیادی را در عرصه زندگی فردی و جمعی عرضه کرده است که بعضی حق و قابل استفاده است. و برخی باطل و غیر قابل استفاده، اما تلاشی که در اين چند شماره ملاحظه خواهید فرمود نگاهی گذرا به فهرست محصولات فکری بشر در حوزه علوم انسانی از دیدگاه علی علیه السلام خواهد بود.

 

نهج البلاغه برای تمام اعصار و قرون

      بشر از آغاز تاکنون مخصوصا در قرن بیستم به دانش و اکتشافات بسیار چشمگیری نایل آمد. متفکران بشری که در آغاز شکوفایی علوم، اختراعات و صنایع زیبا و خیره کننده بشری، پاک خود را باخته بودند و وعده رسیدن به دروازه طلایی تمدن جدید را مي دادند و مذهب و اخلاق را کهنه شده معرفی مي کردند و خدایی علم را به رخ مي کشیدند و به عصر اتم، سفرهای فضایی، شکوفایی علوم و عصر نو فخر مي فروختند، ناگهان به آخر خط رسیدند که عصر شکوفایی علم تبدیل به عصر و قرن دیوانه شد و عصر تمدن به عصر بیماری های روانی رسید. هم جنون الکلسیم، اعتیاد مرگ آور، جنون عریان گری، فساد زدگی و تباهی و هم سلاح های اتمي، حیات انسان و زمین را در خطر جدی قرار داده و هم سلامت و اصلالت خانوادگی و ارزش های او را نابود ساخت. این جا بود که متفکران روشن فکر و مغز در یک قدم عقب نشینی کردند و گفتند: بله علوم تجربی، بی هدف است و بشر نیاز به علوم انسانی و معارف دینی دارد. این همان رازی است که 1400 قبل علی بن ابی طالب علیه السلام در یک جمله نورانی بیان فرموده است « و بالایمان یعمر العلم » با ایمان کاخ علم و دانش آباد خواهد شد. 1

 ای کاش بشر پیش از این به علوم دینی و الهی پناه   مي برد. تا از آسیب ها و خسارات جبران ناپذیری بی دینی در امان مي ماند. و هنوز هم مي تواند از صحرای سرگردانی و تباهی برگردد و از دروازه علم به شهر پر گوهر فضای معرفت وارد شود. ما در چند مقاله سعی مي کنیم آشنایی شما را با        نهج البلاغه بیشتر کنیم و غبار از تابناک این گوهر گرانبها برگیریم تا شاید شوق و رغبت خوانندگان را برای بهره مندی معارف نهج البلاغه افزون کنیم زیرا:

نهج البلاغه کتاب انسان شناس و انسان سازی است.

نهج البلاغه به دردهای روحی انسان توجه مي کند.

نهج البلاغه با جان و دل، فطرت روان و اوج انسان تماس مي گیرد.

نهج البلاغه چشمه ساز زلال همیشه ی تاریخ است.

نهج البلاغه دوای درد نسل ماست.

نهج البلاغه هدف علوم تجربی را مشخص مي کند.

نهج البلاغه انسان مسلح را از تجاوز بر حذر مي دارد.

نهج البلاغه انسان مظلوم را دعوت به جهاد و مبارزه  مي کند.

نهج البلاغه مکتب صحیح الهی، انسانی را معرفی مي کند.

نهج البلاغه همه غرایز و فطریات انسان را در مسیر والایی و تکامل انسان به کار مي گیرد.

نهج البلاغه هم انسان را از جبرها و خرافات و آداب و رسوم جاهلی نجات مي دهد و هم او را تنها نمي گذارد.

نهج البلاغه همراه انسان حرکت مي کند.

نهج البلاغه راه رشد و کمال را با دلیل و برهان نشان  مي دهد.

نهج البلاغه مدل ارزش های دروغین و کاذب را افشا   مي کند.

و تا انسان است و زمین صحنه زندگی اجتماعی انسان ها هست نهج البلاغه جاویدان است.

 

1- نهج البلاغه خطبه 56