سیاسی

عمليات رواني

مقدمه :

عمليات رواني پديده‌ي جديدي نيست و در طول تاريخ وجود داشته است ، اما امروزه گستردگي و عمق بيشتري يافته است. در صدر اسلام نيز از سوي مسلمانان، پيامبر(ص)، ياران پيامبر(ص) و حكومت اسلامي و در مقابل مشركين، منافقين و اهل كتاب انجام شد. در قرآن كريم تقابل دو جبهه ايمان و كفر را از سپيده‌دم تاريخ از بعد عمليات رواني نیز ترسيم مي‌شود و در سيره‌ي پيامبر اكرم(ص) و معصومين(ع) درس‌هاي ارزشمندي وجود دارد كه بايد در شرايط كنوني و در رويارويي با استكبار جهاني و صهيونيسم غاصب از آن بهره بگيريم. سلسله مباحث عمليات رواني با اين هدف پيگيري مي‌شود و در بخش اول به كليات بحث مي‌پردازيم:

تعريف عمليات رواني :

تعريف واحد ، جامع و دقيقي از عمليات رواني وجود ندارد و تاكنون تعاريف متعددي از آن شده است كه از آن جمله است :

« عمليات رواني ، عمليات طراحي شده‌اي براي انتقال اطلاعات و شاخص‌هاي انتخاب شده به مخاطبان خارجي به منظور تأثيرگذاري بر احساسات ( هيجانات ، انگيزه‌ه ، استدلال بي‌طرفانه و در نهايت رفتار حكومت‌ه ، سازمان‌ها و گروه‌ها و افراد خارجي است) تعريف فوق از پنتاگون است و تمامي پژوهشگران عمليات رواني در نوشته‌هاي خود به تعريف فوق استناد و رجوع مي‌كنند. تعريف ديگر از عمليات رواني عبارت است از: استفاده دقيق و طراحي شده از تبليغات و ساير امكانات به منظور تأثيرگذاري بر افكار، احساسات و تمايلات گروه‌هاي دوست ، دشمن و بي‌طرف براي دستيابي به اهداف ملي و داراي دو بُعد است.

صاحبنظران اين رشته عمليات رواني را فرايندي مي‌دانند كه در آن دو طرف شركت مي‌كنند و يكي از آنها يا هر دو مي‌كوشند تا با تأثيرگذاشتن بر رفتار، عواطف و تمايلات طرف ديگر او را به انجام رفتاري مطابق خواست خود وادارند.

 

اهداف عمليات رواني :

اهداف اصلي عمليات رواني عبارتند از:

1- برقراري شرايطي براي تسليم دشمن و پافشاري نكردن آنها براي مبارزه .

2- درخواست از آنها براي ارائه اطلاعات و تحويل سلاح‌هاي جنگي .

3- اطلاع‌رساني به غيرنظاميان و دور نگه‌داشتن آنها از صحنه نبرد .

4- ارائه چهره‌اي مطلوب از نيروهاي خودي .

5- منحرف كردن تبليغات دشمن .

6- حمايت از فعاليت‌ واحدهاي غيرنظامي در شرايط اضطراري و مرحله تثبيت و تحكيم .

به بيان ديگر: هدف عمليات رواني، افزايش سطح عمليات جنگي و كاهش تلفات هر دو طرف است.

 

ابزارهاي عمليات رواني :

ابزارهاي عمليات رواني در طول قرون و اعصار دستخوش تغيير و تحول زيادي نشدند هرچند از لحاظ فناوري كاربردهاي روزآمدتر و گسترده‌تري پيدا كرده‌اند. علت اصلي ثابت ماندن تقريبي ابزارهاي عمليات رواني در طول قرون و اعصار اين بود كه هدف‌هاي محدود و مشخصي را پيگیري كرده‌اند كه مهم‌ترين آن هدف‌ه ، تصرف اذهان مردم جامعه آماج و مورد هجوم بوده است. اين ابزارها عبارت بودند از:

1- پیش از جنگ جهانی دوم زبان گفتاري: نامه‌ه ، كتاب‌ه ، مجلات ، روزنامه‌ها.

2- سال‌هاي جنگ جهاني دوم : كتاب‌ه ، مجلات ، روزنامه‌ه ، تلفن ، راديو.

3- دوران جنگ سرد : كتاب‌ه ، مجلات ، روزنامه‌ه ، تلفن ، راديو و تلويزيون.

4- دوران پس از جنگ سرد : كتاب‌ه ، مجلات ، روزنامه‌ه ، تلفن ، تلفن همراه ، دستگاه‌هاي دورنگار نامه‌هاي الكترونيك ، سي‌دي‌ه ، اينترنت و ماهواره .

انواع عمليات رواني :

عمليات رواني با توجه به شرايط زماني، مكاني و موقعيتي متنوع است. در تمام زمينه‌هاي سياسي، اقتصادي ، فرهنگي و حتي اجتماعي قابل اجرا است و براي تحقق اهداف مي‌توان آن را در قالب هر يك از زمينه‌هاي مذكور طراحي و اجرا كرد.

                                                                     ادامه دارد ...