طلیعه

شکوفایی اراده و خرد 

  خودشناسی و خودیابی مقدمه «­خودسازی» و «­خود شدن» و در نهایت خود شکوفایی همه جانبه است­. انسان یگانه موجود عالم خلقت است که خداوند از روی کرامت و حرمت به او استقلال و آزادی انتخاب داده است تا شخصیت خود را تشکیل و سرنوشت خود را رقم زند­.

به تعبیر استاد شهید مرتضی مطهری­(ره) «­هر موجودی که پا به این جهان می­گذارد و آفریده می­شود همان است که آفریده­اند اما انسان تنها موجودی است که پس از آفرینش­، تازه مرحله این که چه باشد و چگونه باشد را آغاز می­کند. انسان چیزی نیست که آفریده شده باشد بلکه آن چیزی است که خودش  بخواهد­.­» (1)

   در اینجا ما شاهد یک رویکرد کاملا خلاق و فعّال در مورد ماهیّت انسان و چگونگی شکل­گیری شخصیت او هستیم­، در این نگاه همه عوامل سرشتی و محیطی در خدمت رشد و تعالی انسان به سبک و سیاقی که خودش بخواهد تفسیر    می­شود­. توجه به نقش بنیادی «­خـود» و تأکید بر استقلال و آزادی انسان در تکوین شخصیت خویش نشان از یک نگاه پیش رو از تعلیم و تربیت و برجسته­سازی نقش اراده و خرد دارد­.

این دو نیرو از مؤلفه­های مهم است که از اوایل نوجوانی­، تفکر انتزاعی ظهور پیدا می­کند و به تدریج و طی چندین سال به نوعی پختگی و انتظام می­رسد­. با شروع دوره جوانی که از حدود هیجده سالگی است تفکر به درجه­ای از آمادگی و مهارت می­رسد که فرد به طور نسبی قادر به تبیین و ارزیابی زندگی خواهد بود­. و می­تواند مناسبات خود را با خالق خویشتن­، خانواده­، خلقت و خلق بررسی نموده و آنها را از یکدیگر متمایز کند­. و راه و رسم زندگی را انتخاب نماید. عنصری که او را در این حرکت یاری می­دهد اراده و تفکر است­.

     امید است در سال نوآوری و شکوفایی­، در زمینه خودشناسی عملی­، شیوه تفکر صحیح­، تقویت اراده­، و نقش آن در رشد و تعالی شخصیت فردی و سازمانی و اجتماعی را مورد مطالعه قرار دهیم و به خود شکوفایی «تحقق خویشتن» که تأمین یک نیاز اساسی روانی است دست یابیم . 

                                                               ان شاءالله

------------

1- مجموعه آثار شهید مرتضی مطهری  ج 2 ، ص 312