ضميمه

ويژه رزمندگان دريادل مستقر در جزاير خليج فارس

طليعه

الله الَّذي سَخَّر لكم البحر ...

دريا مظهر وسعت و عمق

و

موج زبان گوياي بي قراري و تلاش

و

ساحل چشم انداز اميد

و

رزمنده قامت رساي ايمان، صبر و توكل

با دلي به وسعت دريا

بصيرتي به ژرفاي اقيانوس

و گامهايي به بي قراري امواج

و اميدي تا افق كرانه ها

و اين شماييد و خليج هميشه فارس

مرزباني و حماسه آفريني تا اوج ديدار

تا رضاي الهي

حق نگهدارتان

 

پاداش رزمندگان دريا

بي ترديد هر عملي كه در راه خدا انجام بگيرد ارزشمند و موجب پاداش مي باشد و همچنين عمل هر چه مشكل تر باشد اجر و ارزش آن افزونتر خواهد بود، بر اين اساس « جهاد في سبيل الله»  كه مشكلاتي را به همراه دارد در آيات و روايات از با ارزشترين اعمال به حساب آمده و خداوند كريم در قرآن مجيد وعدة اجر عظيم به مجاهدان راه خدا داده است. و از آنان بعنوان مُحسنين، محبين و مخلصين ياد كرده است. ابتّه جهاد هم داراي درجات و انواعي است، همچون جهاد در خطّ مقدم، جهاد دريايي، جهاد زميني و جهاد مالي، پشتيباني مي باشد كه هر يك اهميّت خاص خودش را دارد، و پاداش مناسب دريافت مي كند. و از آنجائيكه نبرد دريايي و رويارويي با دشمن در روي آب پرخطرتر از جنگ و دفاع در خشكي است و جهاد في سبيل الله در رودهاي خروشان و درياهاي متلاطم و موّاج، خطر دوچندان دارد، ارزش اينگونه جهاد و دفاع و مرزباني بيشتر بوده و مقام مجروح و شهيد در چنين معركه اي بالاتر است، كه در اين زمينه به برخي از روايات اشاره مي كنيم:

1-  در حديث مفصلي كه در بارة فضيلت قرآن از امام باقر عليه السلام نقل شده به فضيلت و نورانيت شهداي دريا نيز اشاره شده است.

ترجمه قسمتي از اين حديث مفصل را كه به شهداي دريا مربوط مي شود يادآور مي شويم. امام باقر (ع) مي فرمايد: « در روز قيامت قرآن در زيباترين چهره ظاهر مي گردد كه مردم به سوي آن نگاه مي كنند در حاليكه در صفهاي خود ايستاده اند، ...  تا به صف شهدا مي رسد. شهيدان ( با شگفتي) مي گويند: خداوندي جز پروردگار مهربان نيست، اين مرد از شهدا مي باشد، ما او را به نشانه و صفت مي شناسيم، جز اينكه او از شهيدان درياست، بهمين جهت زيبائي و برتري او را به ما نداده اند، سپس مي گذرد تا به صف شهيدان دريائي مي رسد، پس او را مي گيرند و تعجبشان افزون مي گردد و مي گويند: اين شخص از شهداي دريا است و ما او را با صفات و نشانه هاي خوب مي شناسيم، جز اينكه جزيره اي كه او در آن به شهادت رسيده از جزيره اي كه ما در آن به شهادت رسيديم پرخطر تر بوده است، به همين جهت، درخشندگي، نورانيت و زيبائي كه به او داده اند از ما بيشتر است.(1)

از رسول خدا صلي اللّه و عليه و آله روايت شده (غزوه البحرِ مثل عشر غزوات في البرّ». (2) « جنگ دريا مانند ده جنگ در خشكي است.»

شايد منظور آن حضرت اين بود كه چون جنگ در دريا با مشكلات فراواني روبرو است و رزمنده هيچگونه جان پناه محكمي چون خشكي ندارد، از اين رو يك عمليات در دريا مثل ده عمليات در خشكي است.

باز از آن حضرت نقل شده كه فرموده: « من لم يدرك الغزو معي فليغز في البحر.» « هر كس نبرد در ركاب مرا درك نكرده ( اگر بخواهد فضيلت آن را دريابد) پس در نبرد دريايي شركت كند.» و در مورد پاسداري از مرزهاي آبي و صيانت از سواحل دريائي مسلمين آمده است: « من جلس علي البحر احتساباً و نيهً احتياطاً للمسلمين كتب الله بكلّ قطره في البحر حسنه.» (4) « آن كس كه از مرزهاي آبي با نيّت خالص و براي خدا مرزباني كند، و از اين رو امنيّت مسلمين را فراهم سازد، خداوند به هر قطره دريا پاداشي براي او مي نويسد.

و در بارة شهيد در دريا در حديث وارد شده است:

«انَّ شهداء البحر افضل عنداللّه من شهدائ البرّ» (5) « شهداي دريا در نزد پروردگار برتر از شهداي خشكي اند.»

از برتري هاي ديگر جهاد در روي آب اين است كه اگر كسي در راه خدا غرق شود مانند شهيد است:

« من قُتل في سبيل الله فهو شهيد و مَن غرق في سبيل الله فهو شهيد ... » (6) « هر كس در راه خدا كشته شود شهيد است و هر كس در راه خدا غرق شود شهيد است ...»

منابع:

1-    اصول كافي، ج2 ص 596

2-   سنن ابن ماجه، ج2، حديث 2777

3 و 4 و 5 و 6 – كنز العمال، ج4، چاپ هند، حديث 1682، 1674، 2015، 2131

 

 

اهميّت استراتژيكي درياها

امروزه مسائل نظامي، اقتصادي ، سياسي و ... در ارتباط با درياها تفسير شده و مفهوم پيدا مي كند. و به همين خاطر ابر قدرتها به درياها و سيادت بر آنها توجّه خاصي پيدا كرده اند و با گسترش جنگ افزارهاي دريائي، تلاش دارند با در دست گرفتن نقاط حساس و استراتژيك دريائي، برتري استعماري خويش را همچنان حفظ كنند.

برخي از محققان بر اين اعتقادند كه امروز اهميّت درياها در استراتژي جهاني جايگزين « عصر هوائي و قدرت هوائي» شده است. چرا كه دورنماي جديد قدرت دريايي با استفاده از انرژي هسته اي و گسترش زير دريائي ها، چنين اقتضا مي كند كه نقش كشتي در دريا برتر از نقش هواپيما در فضا گردد.

 

مزاياي موقعيّت دريائي

كشورها يا محصور در خشكي اند و يا در درياها قرار گرفته اند ( مثل جزاير) و يا به نحوي به درياهاي آزاد راه دارند.

كشوري كه داراي موقعيت دريائي است نسبت به كشوري كه محصور در خشكي مي باشد، داراي مزايايي از اين قبيل است:

-       داشتن روابط بازرگاني بين المللي از طريق دريا.

-    تهيه مواد و كالاهاي مورد نياز خود از راه دريا و كشتيراني كه معمولاً ارزانترين وسيله حمل و نقل بين المللي است.

-       صادرات كالاها و موادّ خود از طريق دريا.

-       دارا بودن نيروي دريايي و سيادت و سياحت و كشتيراني.

-       استفاده از منابع معدني، غذايي و ... درياها.

-       در اختيار داشتن راه ها و گذرگاههاي مهم دريائي مانند تنگه ها، كانالها و همچنين جزائر مهم و بهره بردن از آنها.

-    بهره گيري از مزاياي دفاعي موقعيّت دريائي به هنگام حمله دشمن. چراكه دريا مانع مهمي در مقابل حمله به كشور محسوب مي شود و سنگر مهم دفاعي بشمار مي آيد.

كشورهاي محصور در خشكي از اين مزايا بي بهره اند. به همين جهت پيوسته در تلاش بوده اند تا راهي به سوي اقيانوسها باز كنند.

 

فقه دريا

1-    استفاده كردن از مخزن آبي كه كمتر از كُر باشد در غسل، وضو و توالت رفتن همان احكام آب قليل را دارد.

2-  اگر آب موجود در مخزن كشتي كمتر از كُر باشد، اگر كافري به آب داخل مخزن دست بزند نجس مي شود. چه اوصاف سه گانه آن تغيير كند يا تغيير نكند.

3-  پاك كردن اشياء نجس با آب دريا، مثل پاك كردن با آب كُر مي باشد.

 

وضو و غسل با آب دريا

4-   شوري و يا تلخ بودن آب دريا آن را از مطلق بودن خارج نمي كند. بنابراين وضو گرفتن با آب دريا اشكال ندارد.

5-  اگر آب دريا به نفت آلوده شود ولي مضاف نشود به طوري كه بازهم به آن آب بگويند، وضو گرفتن با آن اشكال ندارد.

6-  اگر ذرات نفت در آب دريا وجود داشته باشد و در صورت استفاده كردن از آب براي وضو، مانع رسيدن آب به پوست باشد، وضو گرفتن با آن آب باطل است.

7-  اگر در اعضاي وضو مواد چربي باشد كه مانع رسيدن آب به بدن باشد بايد اوّل آن مانع را برطرف كند بعد وضو بگيرد.

8- اگر بدن غوّاصي به مواد نفتي آلوده باشد و وقت براي پاك كردن بدن نباشد، به طوري كه اگر بدن را پاك كند نماز قضا مي شود بايد تيمّم كند و نماز بخواند.

9-  اگر خشك كردن محل مسح و وضو گرفتن به اندازه تيمّم كردن وقت لازم دارد بايد جاي مسح را خشك كند و وضو بگيرد، لازم به تذكّر است كه مرطوب بودن بدن براي وضو و غسل مانعي ندارد. تنها در مورد وضو بايد جاي مسح خشك باشد و اگر طوري مرطوب باشد كه بعد از مسح اثر مسح مشاهده شود بلامانع است.

10- غسل كردن با آب موجود در كشتي، در صورتي كه آب موجود در آن داراي شرايط باشد اشكال ندارد.

 

خليج فارس

خليج فارس در حاشيه اقيانوس هند واقع و مساحت تقريبي آن 000/240 كيلومتر مربع است. طول سواحل آن از مصّب اروندرود تا تنگه هرمز 805 كيلومتر مربع است.

خليج فارس يكي از كم عمق ترين درياهاي دنياست و به استثناي تنگه هرمز و آبهاي مجاور آن كه گاهي عمق آب تا 180 متر مي رسد، در بقيه جاها به ندرت از 90 متر تجاوز مي كند و هر چه به ساحل نزديك مي شود عمق آن كاهش مي يابد، تا جائي كه در بعضي نقاط به كمتر از 10 متر مي رسد. عمق آب در طول سواحل ايران بيشتر از كرانه هاي جنوبي آن است.

خليج فارس به لحاظ ويژگي ياد شده و نيز نزديك بودن به منطقه استوائي، يكي از گرم ترين درياهاي دنياست. شوري آب نيز به علت كند بودن جريان آن در تنگه هرمز و نيز فزوني درجة حرارت كه موجب افزايش تبخير مي گردد، نسبتاً زياد و بين 38 تا40 (گرم در ليتر) در هزار متغير است.

خليج فارس علاوه بر انواع ماهي ها و جانوران دريايي داراي منابع معدني فراوان است كه بيشتر دست نخورده مانده و در كنار اكتشاف و استخراج نفت، توجّه زيادي به اين معادن نمي شود. ميزان بارندگي سالانه در كرانه ايراني حدود 20 تا 50 سانتي متر است. رودهائي كه به خليج فارس مي ريزند عبارتند از: سه رود مهم دجله، فران و كارون. علاوه بر اين ها، رودهاي بهمنشير، مُند، حلّه و رود شور نيز به خليج فارس مي ريزند.

 

استعمارگران در خليج فارس

از آنجا كه خليج فارس پل ارتباطي با آبهاي آزاد جهان و منبع مهم نفت و مواد غذائي و همجوار با كشورهاي متعدّد خاورميانه و ... از مهمترين مناطق جغرافيايي و استراتژيكي جهان به شمار مي رود،همواره مورد توجه استعمارگران بوده و از قرن ها قبل، مركز توجه، آمد و شو و نيز درگيري و قدرت نمائي قدرتها و كشورهاي مختلف براي نفوذ و تسلّط بر منطقه بوده است.

كشورهاي پرتقال، هلند، فرانسه، روسية تزاري، عثماني، آلمان، بلژيك و بيشتر از همه انگليسيها و آمريكائيها از جمله قدرتهايي بوده اند كه براي كسب سيادت بر خليج فارس و دستيابي به منابع سرشار اقتصادي و بهره برداري از موقعيّت ويژة جغرافيائي و سياسي آن به اين منطقه لشكركشي كرده اند. نكته قابل توجه در توجيه حضور استعمارگران، مسئله كنترل امنيت در اين منطقه بوده است. آنان براي دستيابي به خليج فارس و منحرف ساختن افكار عمومي جهان، فقدان امنيّت و لزوم حضور قدرتي كه بتواند امنيّت را در منطقه برقرار سازد را مطرح كردند. اين تنها حيله اي بود كه استعمارگران به خصوص انگلستان و شيطان بزرگ براي نفوذ و حضور خود در منطقه داشتند.

 

انقلاب اسلامي ايران

با توجه به اينكه كشور ايران تمامي سواحل شمالي خليج فارس را در اختيار دارد، وقوع انقلاب اسلامي و گسترش آن بيش از پيش بر اهميّت خليج فارس افزوده است، زيرا پديده انقلاب نه تنها دست آنها را از منافع فراواني كه در ايران قبل از انقلاب داشته اند كوتاه كرده، بلكه منافع كنوني آنان نيز در منطقه به خطر انداخته است.