سيماي پيامبر اعظم(ص) در آيينه كلام امامان معصوم (عليهم­السلام)

سيد صادق داورپناه

خداوند در قرآن كريم رسول گرامي اسلام(ص) را به عنوان بهترين الگو براي اهل ايمان و نيكوكاران معرفي نموده است و مي­فرمايد:

«لقدْ كانَ لكُم في رسول­الله اُسوهٌٍ حسنهٌ ...»(1)

« مسلّماً براي شما در زندگي، رسول خدا سرمشق نيكويي بود ...»

هر انساني در زندگي روزمره­اش بايد از يك الگويي مناسب و مطمئن پيروي نمايد و به فرموده خداوند در قرآن كريم، بهترين الگوي زندگي اهل ايمان، وجود مقدس نبي مكرّم اسلام(ص) است كه هر كس مي­تواند با آشنايي با سيره و منش آن بزرگوار و سرمشق قراردادن رفتار و كردار ايشان در زندگي فردي و اجتمتعي خود، به سعادت دنيوي و اخروي دست پيدا كند.

از آنجايي كه ما توفيق هم­زماني با دوران حيات آن بزرگوار را نداشته و از حضور در محضر ايشان محروم بوده­ايم به ناچار بايد از طريق نقل تاريخ با زندگي آن حضرت آشنا شويم ولي خوب مي­دانيم كه به هر نقل و سخني نمي­توان اطمينان داشت، بلكه بايد به بهترين و مطمئن­ترين منبع سخن كه ائمه معصومين عليهم السلام هستند چنگ زده و در آيينه كلام آن بزرگواران، كه خود نيز بعد از پيامبر(ص) الگوي كامل انسانيتند، با سيره، منش و روش زندگي پيامبر اعظم(ص) آشنا شده و در زندگي فردي و اجتماعي از آن بهره گرفت.

به همين منظور در اين شماره از نشريه مكتب جبهه، موضوع « سيماي پيامبر اعظم(ص) در آيينه كلام امامان معصوم(ع) را طرح نموده و اولين قسمت را با كلام نوراني سبط نبي مكرّم اسلام(ص) آغاز مي­كنيم كه آن بزرگوار در حق ايشان فرمود؛ « حسين از من است و من از حسينم» (2)

 

سيماي پيامبر اعظم(ص) در آيينه كلام امام حسين(ع)

 

1- روش دعا كردن پيامبر(ص)

دعا به معناي «خواستن» و «طلب كردن» است، معمولاً هر فقير و نداري از غني و دارا طلب و درخواست مي­كند و انسان كه فقير درگاه خداي غني و داراست، در همه حال بايستي به درگاهش دعا كند و و نيازهاي خود را طلب نمايد. اما در اينكه چگونه خدا را بخوانيم؟ و در دعا چه حالتي داشته باشيم؟ خوب است از بهترين بنده خدا يعني رسول اعظم(ص) پيروي كنيم.

امام حسين(ع) خبر داده­اند كه روش آن بزرگوار در دعاكردن اينگونه بوده است؛

« پيامبر(ص) همواره به هنگام نيايش و تضرع و زاري به درگاه خدا، چون گرسنه­اي كه زمين­گير است و براي غذا دست دراز مي­كند، با خدا حرف مي­زند.» (3)

 

2- دعاي پيامبر(ص) پس از صرف غذا

يكي از روش­هاي صحيح زندگي شكرگذاري است، وقتي انسان از انواع نعمت­هاي خدا مصرف مي­كند بايد پس از خوردن انواع غذاها به شكر و ستايش پروردگار خود بپردازد.

از امام حسين(ع) نقل شده است كه روش پيامبر(ص) در طول حيات پربركتش اينگونه بوده است؛

« وقتي رسول خدا(ص) غذايي را تناول مي­كرد، مي­فرمود: " خدايا اين غذا را بر ما مبارك گردان و بهتر از آن به ما روزي فرما"  و هرگاه شير يا نوشيدني مي­نوشيد، مي­فرمود: " خدايا اين نوشيدني را بر ما مبارك گردان  و آن را روزي ما قرار ده"(4)

 

نكته­هاي آموزنده

1- انسان در بالاترين مقام و جايگاه علمي، اجتماعي و ديني نيز نيازمند طلب و دعا از درگاه خداوند است.

2- پيامبر اعظم(ص) همواره به درگاه خداوند دعا و نيايش داشتند. (كان رسول­الله)

3-  هنگام دعا و نيايش حالت تضرع و زاري داشته باشيم و از خداوند حاجات خود را طلب نماييم.

4-  پس از خوردن غذا و آشاميدن هر نوشيدني حلال و پاك، خداوند را حمد و سپاس گوييم و بهتر از آن را از خدا طلب كنيم.

1-  قرآن كريم، سوره احزاب، آيه 33

2-  ميزان­الحكمه، محمدي ري شهري، باب امامت خاصه، حديث 127- قال رسول­الله(ص): حسينُ منّي و انَ مِن حسين

3- بحارالانوار ج16 ص 287 حديث 141 – قال الامام­الحسين (ع): كانَ رسول­الله(ص) يرفعُ يَديْهِ اذا الْتَهَلَ و دَعا كَما يسْتَطْعِمُ المسكينُ

4-  فرهنگ سخنان امام حسين(ع)، دشتي ص185 حديث 124 - قال الامام­الحسين (ع): كانَ النَّبيُّ اذا اكَلَ طعاماً يقُولُ: اللهمَّ باركْ لنا فيه وارْزقْنا خَيْراً منهُ و اذا اَكَلَ لُبَناً اَوْ شَرْبَهً يَقولُ: اللهمَّ بارِكْ لنا فيهِ وَارزُقْنا منْهُ