بخش سوم

درسهايي از قرآن – استاد قرائتي

گناه شناسي

توجيه و دليل تراشي براي گناه

بدتر از گناه، توجيه و دليل تراشي براي آن است و مي توان گفت توجيه گناه يك نوع كلاه برداري ديني است.

در آيه 14 و 15 سوره قيامت مي خوانيم:

 

بَلِ الاِنسانُ علي نفسِهِ بصيرَهُ و لَو القي معاذيِرَهُ

« بلكه انسان، خودش بر وضع خود آگاه است، هر چند در ظاهر براي خود، عذرهايي بتراشد.»

 

يعني محكمع وجدان، چنين كسي را به دورويي و نيرنگ محكوم مي كند.

توجيه گناه، گناه را عادي مي كند و جامعه را به انجام گناه تشويق مي نمايد، و زشت را زيبا جلوه مي دهد، توجيه گناه همان عذر بدتر از گناه است.

هيچ گناهي به سنگيني گناهِ توجيه گناه نيست، زيرا گنهكار معترف به گناه غالباً در فكر توبه است، ولي توجيه گر در فكر سرپوش نهادن بر گناه است كه نه تنها در صراط توبه نيست، بلكه او را در گناه، راسختر و جري تر مي نمايد.

توجيه گناه يك بيماري و يك بلاي عمومي است كه به صورتهاي مختلف جلوه مي كند و خواص و عوام را از صراط مستقيم منحرف مي نمايد، و خطر بزرگ آن اين است كه راههاي اصلاح را به روي گنهكار مي بندد و گاه واقعيتها را در نظر او مسخ و دگرگون مي سازد.

مثلاً: ترس خود را با توجيه «احتياط» و ضعف نفس خود را با توجيه« حياء» و حرص خود را به عنوان «لزوم تأمين زندگي» و تن پروري خود را به عنوان « ثابت نبودن موضوع» و ضعف ها و كوتاهي هاي خود را به عنوان « قضا و قدر» توجيه مي كنند، و براستي چه معصيت و دردي رنج آورتر از اين كه انسان با تحريف مفاهيم ارزشمند اسلام، با دست خود، راه نجات را به روي خود ببندد؟!

توجيه گناه، در حقيقت سرپوش گذاشتن روي گناه است، تا گناه را براحتي بدون مانعي انجام دهد، مانند اينكه از گواهي به حق كتمان مي كند و نام آن را «تقيّه» مي گذارد، و يا براي رسيدن به هدف شوم خود، به شخصي رشوه مي دهد و نام آنرا « هديه» مي گذارد.

توجيه گناه، يك نوع فريب دادن و اغفال خود و مسلمين است، ظاهري زيبنده و شرعي دارد و باطني آلوده، عيناً مثل كساني كه مواد غذايي مي فروشند، و براي جلب مشتري روي آن را از مواد خوب مي گذارند و درون آن را از مواد بد.

كه امام باقر فرمود: روزي پيامبر اكرم(ص) در بازار مدينه عبور مي كرد، شخصي را ديد كه مواد غذايي مي فروشد، به او فرمود: « به به، بسيار غذاي تميز و زيباست.» از قيمت آن پرسيد، در همين لحظه خداوند به آن حضرت وحي كرد: دستت را به درون مواد غذايي كن و زيرش را ببين، پيامبر(ص) دست در درون آن گذارن و مقداري از آن بيرون آورد كه بسيار پست بود، به صاحب كالا فرمود:

ما اراكَ اِلّا و قد جَمعْتَ خيانهً و غِشّاً للْمسلمين

« نمي بينم تو را جز اينكه خيانت و فريب مسلمانان را جمع كرده اي»(1)

 

توجيه هاي گوناگون:

توجيهات مردم براي انجام گناه، گوناگون است، چنان كه در زمان هاي قبل نيز چنين بوده است، مانند:

1-توجيهات عقيدتي

2- توجيهات سياسي

3-  توجيهات اجتماعي

4- توجيهات رواني

5- توجيهات فرهنگي

6- توجيهات اقتصادي

7-  توجيهات نظامي

و توجيهات متفرقه ديگر

مكتب جبهه: اهميت اين موضوع به قدري زياد است كه جا دارد يك نشريه اي در اين خصوص چاپ و منتشر شود و روشنگري هاي لازم صورت بگيرد تا بندگان خدا با توجبهات شيطاني به ادامه گناهكاري و خلافكاري نپردازند و دست كم پس از انجام گناه، راه توبه را به روي خود نبندند.

ما نيز در شماره هاي بعدي، متناسب با اين نشريه، به ادامه اين موضوع خواهيم پرداخت.