شنيدني ها 

  توبه  توبه  توبه  توبه

رد توبه ابليس به خاطر تكبّر

روزي ابليس با موسي(ع) ملاقات كرد و گفت:« تو برگزيده و هم سخن خدا هستي، و خدا تو را رسول خود قرار داده است، من گناه كرده ام مي خواهم توبه كنم، تو در درگاه خدا شفيع و واسطه من باش، و از خدا بخواه توبه ام را بپذيرد.»

موسي(ع) پيشنهاد او را پذيرفت و به خدا عرض كرد، خداوند به او وحي كرد: « توبه ابليس را مي پذيرم، مشروط بر اين كه بر قبر آدم(ع) سجده كند».

موسي(ع) فرمان خدا را به ابليس ابلاغ كرد، ابليس تكبّر نمود و خشمگين شد و گفت: « من آن هنگام كه آدم (ع) زنده بود او را سجده نكردم، اكنون كه مرده است، او را سجده نمايم؟»

سپس ابليس به موسي(ع) گفت: اكنون كه نزد خدا از من شفاعت كردي، بر گردن من حقي پيدا نمودي، براي اينكه حق تو را ادا كنم تو را سفارش مي كنم كه در سه مورد مرا ياد كن و در اين سه مورد تو را به هلاكت نيفكنم:

1- هنگامي كه خشمگين شدي، مرا ياد كن، كه در اين هنگام مانند جريان خون در رگهاي بدنت، به تو نزديك شده ام.

2- هنگامي كه در جبهه جهاد، در برابر دشمن قرار گرفتي، مرا ياد كن، زيرا در اين هنگام من نزديك مي شوم و وسوسه مي كنم كه تو زن و بچه داري و به فكر آنها باش، با همين وسوسه، سست مي گردي و پشت به جبهه مي كني.

3- بترس و دوري كن از خلوت كردن با زن نامحرم زيرا در آن هنگام، بسيار نزديك هستم، و بين تو و آن زن واسطه و دلال مي گردم، تا شما را به هم نزديك كنم و به گناه بي عفتي وادار نمايم.(1)

   پيام ها:

1- پيامبران واسطه فيض براي همه موجوداتند.

2- راه توبه براي همه گناهكاران حتي ابليس باز است.

3- توبه واقعي پذيرفته مي شود.

4- وجود خصلتهاي زشت در انسان مانع توبه واقعي است.

5- پيامبران نيز از مكر شيطان عبرت مي گيرند.

6- خلوت با نامحرم افتادن در مهلكه است.

7- تعلقات مانع جهاد و در نتيجه شكست مي شود.

پاورقي

من پشيمانم،ص99- الدرالمنثور،جلد1،صفحه51 - مجحه البيضاء،جلد58- احياءالعلوم،جلد67- بحار،جلد60،صفحه280و281

 

توبه و معرفت عبد فرّار

در زمان عارف كامل ملا حسينقلي همداني(ره)در نجف اشرف مردي شرور مشهور به «عبد فرار» زندگي مي كرد، آن مرد به مردم آزار    مي رساند و همه از او مي ترسيدند.

روزي هنگام عصر ملا حسينقلي همداني در صحن مطهر حضرت علي(ع) نشسته بود، عبد فرار از آنجا گذشت.آن مرحوم هيچ اعتنايي به او نكرد و به او احترام نگذاشت.

عبد فرار به او اعتراض كرد و گفت: آيا مرا نمي شناسي؟ من عبد فرار هستم! چرا به من احترام نگذاشتي؟ ملا حسين قلي از او پرسيد: چرا به تو عبد فرار مي گويند؟ آيا از خدا گريخته اي يا از رسول او؟

عبد فرار با شنيدن اين سخن منقلب شد و غرق در انديشه به خانه بازگشت. صبح روز بعد ملا حسين قلي به شاگردانش گفت: شب قبل مردي از نيكان در گذشت، بر ما است كه در تشييع جنازه اش شركت كنيم.

پس براي شركت در جنازه به راه افتادند تا ببيند متوفي كيست؟ ناگاه خود را در برابر خانه عبد فرار ديدند، تعجب كردند و به استاد گفتند: اينجا كه خانه اوست.

استاد گفت: درست است، بعد جنازه او را تشييع كردند، سپس شاگردان استاد، نحوه مرگ عبد فرار را از همسر او سوال كردند.

او در پاسخ گفت: عبد فرار قبلا صحيح و سالم بود اما ديشب كه به خانه بازگشت منقلب و غرق تفكر بود. ديشب را در اتاقش به گريه و «توبه» سپري كرد و پيوسته مي گريست تا مرد. آخوند ملا حسين قلي همداني گفت: عبد فرار در معرفت ره صد ساله را يك شبه پيمود.

 

توبه در آيينه ي روايت

پيامبر اسلام(ص) فرمود: تا مرگ فرا نرسيده، خداوند توبه را از     بنده اش مي پذيرد، قبل از مردن به پروردگار باز گرديد، بسوي اعمال پاكيزه شتاب كنيد تا گرفتار نشديد، و بين خود و حضرت حق را با كثرت ذكر پيوند دهيد.(1)

پيام ها

1-توبه براي همه گناهكاران است.

2- اثر بخشي بهتر امر به معروف و نهي از منكر با شيوه مناسب

3- تاثير نفس انسان هاي خود ساخته در سازندگي و تحول ديگران

4- توبه را نبايد به تاخير انداخت .

5- جدي انگاشتن مواعظ اولياي الهي

6- استفاده از نفحات الهي

پاورقي

(1) بازگشت از بي راهه ها،ص101،100 (بحار جلد 6.صفحه19