fehrest

حامیان عراق در تهاجم به ایران

الف ـ آمريكا
اين كشور اصلي‌ترين مشوق صدام براي حمله به ايران بود. آمريكائي‌ها كه مي‌ديدند با سقوط نظام شاهنشاهي در ايران دستشان از منابع عظيم نفت كشورمان كوتاه شده است، بلافاصله پس از پيروزي انقلاب اسلامي شروع كردند به دشمني و حمله به آن. حمله نظامي در صحراي طبس كه با امدادهاي الهي شكست خورد، كودتاي نوژه و سازماندهي دهها توطئه ديگر از جمله اقدامات دولت آمريكا بود.

وقتي آمريكايي‌ها از همه اين توطئه‌ها نتيجه‌ايي نگرفتند، صدام را تشويق كردند كه به ايران حمله كند و در اين راه همه اطلاعات مهمي كه مستشاران نظامي آمريكا از ايران با خود‌ برده و اطلاعاتي كه هواپيماهاي جاسوسي آواكس آمريكا كه در عربستان مستقر بودند، در اختيار فرماندهان ارتش عراق قرار مي‌گرفت. علاوه بر اينها د رسازمان ملل و ساير سازمانهاي جهاني با حمايت از عراق از اينكه جهانيان حرف حق ايران را بشنوند، جلوگيري مي‌كردند.
وقتي در سال دوم جنگ ايراني‌ها نيروهاي اشغالگر را از خاك خود بيرون كردند،دولت آمريكا همزمان چهار عمليات را براي حمايت از صدام و بر عليه ايران آغاز كرد
1-   
عمليات استانچ: شامل تلاشهاي ديپلماتيك براي شناسايي مبادي ورود سلاح و جلوگيري از ارسال تجهيزات جنگي به ايران بود.
2-
عمليات مالي: در اين عمليات تلاش مي‌شد نيازهاي مالي عراق از طريق شركتهاي آمريكايي تأمين شود.
3-
عمليات اطلاعاتي: در اين عمليات، اطلاعات نظامي مورد نياز عراق از ايران تأمين و در اختيار عراق قرار مي‌گرفت.
4-
عمليات ضد ايراني در سازمانهاي بين المللي: شامل محكوميت ايران در اين سازمانها و جلوگيري از انتقال صحبتهاي به حق مسئولين ايراني به ديگر كشورها و سازمانهاي بين المللي.
-‌
هاوارد تيچر، عضو شوراي امنيت ملي دولت آمريكا در زمان رياست جمهوري رونالد ريگان گفته است: «آمريكا براي صدام حسين كاري كرد كه تا آن روز براي هيچ يك از نزديكترين متحدان خود نكرده بود».
كمكهاي مالي و اقتصادي عظيمي كه در ظاهر به نام وام كشاورزي از طرف آمريكا به عراق پرداخت مي‌شد، در جنگ عليه ايران به كار گرفته ‌شد. اين كمكها در مواقعي كه حكومت صدام رو به سقوط بود به بانك‌هاي عراق روانه مي‌شد.
وقتي در آخر جنگ آمريكايي‌ها از همه اين كمك‌هايي كه مي‌كردند نتيجه مورد نظرشان را نگرفتند، بصورت مستقيم با ايران وارد جنگ شدند.
ب ـ شوروي سابق يا روسيه فعلي
بيشترين اسلحه مورد نياز عراقي‌ها در طول جنگ توسط روسها تأمين مي‌شد. اين كشور با سرازير كردن سيل تجهزات و جنگ افزارهاي مدرن، كمك خيلي زيادي به صدام كرد.
پيشرفته‌ترين هواپيماهاي جنگي، هلي‌كوپتر، تانك و سلاحهاي ديگر از جمله تسليحاتي بود كه روسها در طول هشت سال جنگ به عراق دادند.
علاوه بر آن ژنرالهاي روسي در طراحي و ساخت استحكامات دفاعي و موانعي كه ارتش عراق براي جلوگيري از حملات رزمندگان ايراني نياز داشت، ارتش عراق را ياري مي‌دادند و با حضور در بخشهاي مهندسي ارتش عراق به آنها براي ساخت اين موانع مشاوره و كمك مي‌كردند.
فرماندهان ارتش روسيه با حضور در ارتش عراق، فرماندهان عراقي را آموزش نظامي مي‌دادند و راههاي مقابله با حملات رزمندگان اسلام و حمله به ايران را به آنها مي‌آموختند.
ج ـ اروپا
كشورهاي اروپايي كمكهاي فراواني به عراق كردند و دو كشور فرانسه و آلمان بيشتر از بقيه، موقعي كه صدام و حاكمان كشورهاي عربي از دفع حملات كوبنده رزمندگان ايران درمانده شده بودند و به هر دري مي‌زدند تا جلوي شكستهاي پي در پي ارتش عراق را بگيرند، اروپائي‌ها هر چه در توان داشتند تقديم آنها كردند. فرانسه اولين سري هواپيماهاي جنگي پيشرفته ميراژ 2000 را بدون اينكه در ارتش خود به كارگيري نمايد به عراق داد تا از آنها عليه ايران استفاده كند.
هواپيماهاي سوپر اتاندارد، هلي كوپترهاي سوپر فرلون و موشكهاي ليزري اگزوسه كه از آخرين دستاوردهاي صنعت نظامي فرانسه بود، در اختيار ارتش عراق قرار گرفت. البته هواپيماهاي سوپراتاندارد به دليل گران بودن و يا دلايل ديگر به ارتش عراق اجاره داده شد تا خلبانان عراقي با استفاده از آنها به راحتي بتوانند رزمندگان اسلام و شهرهاي ايران را بمباران كنند.
وقتي همه اين كمكها نتوانست ارتش شكست خورده صدام را نجات دهد، آلماني‌ها با ارسال مواد شيميايي واعزام كارشناسان خود به ياري ارتش صدام شتافتند و عراق را در ساخت بمبهاي شيميايي ياري دادند. صدام توانست با استفاده از اين كمكها 6000 تن بمب شيميايي عليه مردم ايران به كار گيرد. ارتش صدام فقط 1100نفر را در شهر سردشت و ساير نقاط ايران و 5000 نفر را در شهر حلبچه با استفاده از اين سلاحها به شهادت رساند.باگذشت سالها ازپايان جنگ هرروزشاهدهستيم مصدومين شيميا يي به كاروان شهدامي پيوندند.
شكست ناپذيري ايران؛ اروپائيان را وادار كرد با اعزام كارشناسان نظامي به ياري ارتش شكست خورده صدام بشتابند و با كمكهاي فراوان خود از سقوط صدام جلوگيري كنند. با گذشت بيش از 16 سال از پايان جنگ، عراق هنوز نتوانسته كمكهاي اروپائيان را پرداخت وجبران كند.
در ميان اروپايي‌ها، كشورهاي ايتاليا و بلژيك با ارسال موشكهاي پيشرفته ضد زره و كمك به عراق در ساخت توپخانه دوربرد و بخشهاي ديگر ارتش اين كشور، از جمله حاميان عراق بودند. اروپايي‌ها در حمايت از صدام تا آنجا پيشرفتند كه فقط مبلغ 000/000/000/575  دلار فقط كمك مالي در اختيار عراق قرار دادند.
د ـ كشورهاي عربي
اين كشورها با داشتن جمعيت چند صد ميليوني و بيشترين منابع نفت و  گاز دنيا، عمده‌ترين پشتيبان عراق از نظر مالي، نيروي انساني و سرزميني بودند.
در ميان اسراي جنگي كه د رايران بودند اتباع بيش از دوازده كشور حضور داشتند. يعني دوازده كشور با اعزام نيروي نظامي عراق را در جنگ عليه ايران ياري مي‌دادند.
حضوراسيراني ازسربازان کشورهاي اردن، مصر،‌ مراکش، سودان،‌ سومالي، کشورهاي عربي خليج فارس و ... نشاندهنده ي اعزام نيروي انساني ازسوي کشورهاي عربي به عراق است.
كشورهاي عربي با پرداخت پولهاي كلان به عراق كه د رظاهر وام بود و هيچگاه حتي يك دينار آن را هم از عراق باز پس نگرفتند، اين كشور را ياري مي‌دادند. در مواقعي كه عراق به خاطر حملات ايران قادر به صدور نفت خود نبود، اين كشورها به جاي عراق نفت صادر مي‌كردند و پول آن را به عراق مي‌دادند.
بخش‌هايي از سرزمين بعضي از اين كشورها تا پايان جنگ د راختيار عراق بود و عراق از آنجا عليه شهرها و كارخانه‌هاي ايران حمله هوايي انجام مي‌داد.
حتي آسمان اين كشورها هم در اختيار عراق بود و هواپيماهاي عراقي براي حمله به كشتي‌ها و مناطق حساس در خليج فارس و تنگه هرمز و استان‌هاي جنوبي كشورمان از آسمان اين كشورها استفاده مي‌كردند.
هـ ـ ساير كشورها
علاوه بر اين، كشورهايي مثل برزيل و آرژانتين كه در صنعت نظامي در آن زمان تقريباً پيشرفته بودند، تسليحاتي را در اختيار عراق قرار مي‌دادند.
ساير كشورها هم يا توانايي كمك به عراق رانداشتند، مثل كشورهاي آمريكاي لاتين و آفريقايي يا آنكه بي‌طرف بودند: مثل تركيه و پاكستان.
 
منبع: کتاب زنگ تاریخ تألیف علی اکبر رئیسی